عوامل موثر در افزایش جذب کلسیم

به‌طور‌کلی هر چه نیاز بدن به کلسیم افزایش یابد در‌صد جذب افزایش می‌یابد. در دوران بلوغ و دوران بارداری تا ۷۰ درصد جذب کلسیم افزایش می‌یابد. میزان جذب کلسیم در حالت عادی در بدن بین ۱۰ تا ۴۰ درصد می‌باشد .

  1. ویتامین D: یکی از مشتقات ویتامین D که در کلیه سبب ترکیب پروتئینی می‌شود، درواقع به‌عنوان حامل کلسیم عمل می‌کند و جذب آن را از دیواره روده افزایش می‌دهد.
  2. محیط اسیدی: کلسیم در اسید بهتر حل می‌گردد، درنتیجه در محیط اسیدی بهتر هم جذب می‌شود. ویتامین C به دلیل خاصیت اسیدی که دارد جذب کلسیم را افزایش می‌دهد. ازاین‌رو هر چه ماست و دوغ ترش‌تر باشند جذب کلسیم بالاتر است.

البته می‌توانیم به ماست و دوغ کمی لیموترش هم اضافه کنیم، یا می‌توان به ماست میوه‌های حاوی ویتامین C نیز اضافه کرد، و یا سبزیجاتی مثل کلم برکلی و انواع کلم‌ها که حاوی کلسیم هستند را با گوجه‌فرنگی و لیموترش میل کرد.

در سالمندان بدلیل کاهش اسیدیته معده و نیز در افرادی که آنتی‌اسید مصرف می‌کنند جذب کلسیم کاهش می‌یابد که این کاهش جذب را تا حدودی می‌توانند بوسیله افزایش مصرف غذاهای غنی از ویتامین C افزایش دهند.

در غذا‌های غنی از پروتئین نیز جذب کلسیم بالاتر است.

  1. وجود قند در رژیم غذایی: وجود قندهایی مثل گلوکز، فروکتوز و قند لاکتوز که در شیر وجود دارد درصد جذب کلسیم را بسیار افزایش می‌دهد.

مثلا اگر شیر را با خرما یا موز میل کنید درصد جذب کلسیم بالاتر می‌رود.

  1. نسبت کلسیم به فسفر در برنامه غذایی: نسبت بین مقادیر کلسیم و فسفر غذا در جذب هر دوی آنها نقش مهمی دارد. و بهترین نسبتی که بالاترین بازده جذب را دارد نسبت ۱ به ۱ است لذا در مصرف مکمل‌های کلسیم و فسفر باید دقت شود زیرا می‌توانند اثر معکوس در جذب داشته باشند .

نوشابه‌های گازدار منبع غنی فسفر هستند و مصرف بیش‌ازاندازه آنها می‌تواند تعادل کلسیم و فسفر را به هم بزند و سبب برداشت کلسیم از استخوان‌ها شود و منجر به پوکی استخوان گردد.

  1. وجود چربی: با مصرف لبنیات کم‌چرب قدرت جذب کلسیم در بدن افزایش می‌یابد.
  2. وضعیت روحی: حالت روحی اشخاص در راندمان جذب کلسیم غذایی موثر است. در هنگام استرس و اضطراب با کاهش جذب کلسیم و افزایش دفع آن روبرو هستیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.